Bioscoopcultuur

0
3490

Er was eens… een tijd waarin cultuurminnende mensen zich een paar keer per jaar wat opdirkten om naar het theater te gaan. In de schouwburg speelden een orkest, zongen zoetgevooisde stemmen, declameerden acteurs fabuleuze teksten. Het variété bevond zich exclusief in een gebouw, of gewoon op een verhoogje op de plaatselijke kermis.

Het rad der tijd draait door. Met de uitvinding van het bewegend beeld deed de cinema zijn intrede. Van zwart/wit beelden tot kleur, van vrij statische werk tot de meest geavanceerde visuele effecten, van het gewone witte doek tot het silverscreen en weer terug. Want ja, 3D effecten behoeven geen zilver.
Artiesten werden filmsterren. Door iedereen te aanschouwen, zelfs in close-up. Cultuur verloor hier zijn hoofdletter. Wie nu nog de grote C wil, moet naar de schouwburg, een plaats waar het éne kaartje makkelijk een veelvoud kost van het andere. Als er al een plaatsje beschikbaar is…

Of toch niet?
Wie van opera, ballet, theater, musical of kunst houdt, hoeft al enige jaren niet meer te azen op een prijzig entreebiljet en uren in de auto te zitten om een voorstelling mee te pikken. Gewoon een avondje cinema voldoet ook. “Cultuur in de Cinema”, heet het programma bij Kinepolis.
Voor de prijs van een filmticket kan je diverse voorstellingen zien vanop een eerste klasse plaats. De ideale manier om zowat iedereen met je mee te sleuren die je anders met horror in de ogen aankijkt als je één van de verwerpelijke voorgaande woorden zoals musical in de mond durft te nemen.
Even bladerend door het smakelijke programma merk je meteen dat het om top voorstellingen gaat. Niemand minder dan Placido Domingo zingt de titelrol van de opera Nabucco van Verdi, Svetlana Zacharova danst in het Zwanemeer van Tchaikovsky en Benedict Cumberbatch speelt Hamlet. Ondermeer de schilderijen van Claude Monet worden gedetailleerd onder de loep genomen.

“Cultuur in de Cinema” brengt de grote C gewoon tot in je eigen stad, binnen ieders handbereik en mogelijkheden. Leun rustig achterover in je zitje, sip van een drankje, knabbel een snack, en laat je onderdompelen in een wereld van goden en godinnen die met hun kunst aller harten weten te beroeren.