Sorry Mr Knopfler, we didn’t miss you

0
6759
Foto Steve Van stappen

In 1995 treurde de hele wereld om het einde van een tijdperk. The Dire Straits staakten hun optredens. Het legendarische muzikale gitaarspel van de unieke Mark Knopfler zou nooit meer door concertzalen schallen. Wie zou deze legende ooit kunnen evenaren?

Afgelopen voorjaar trad er een tribute band van de groep op in Oostende. Ja, oké, twee oude bandleden hielden The Dire Straits Experience boven de doopvont, maar wat dan nog? Het publiek dacht er gelukkig anders over, het concert was in een mum van tijd uitverkocht. En of ze gelijk hadden! Dat bewees het optreden van afgelopen zondag in La Madeleine te Brussel eens te meer.

Saxofonist Chris White en drummer Chris Whitten van de originele groep verzamelden topmuzikanten om zich heen om de ooit razend populaire rockformatie te laten herrijzen. Tim Walters, Simon Carter, Danny Schogger, Paul Geary, James Powell en Michael Féat kunnen allen een indrukwekkend palmares voorleggen waarbij ze samenwerkten met grote namen als Paul McCartney, Robbie Williams, Van Morrison, Christina Aguilera, George Michael, Paul Young en Anastacia om slechts een kleine selectie hiervan op te noemen. Met hun gitaren, piano annex keyboards en basgitaar vervolmaken zij het geluid van de drum, fluit en tamboerijn van White. Naadloos wisselt deze muzikant doorheen het concert van instrument.

Een handje steengoede muzikanten laat echter de surreële zang en de wonderbaarlijke gitaartokkels van Mark Knopfler niet zomaar vergeten. Terence Reis ging hiervoor de uitdaging aan.

“I thought we couldn’t replace the guy who stands in the middle, but Terence keeps the music alive for me, he keeps it fresh!”
– Chris White

Vanaf de eerste noot die zijn lippen verlaat, vanaf de eerste streel van zijn vingers over de gitaarsnaren, weet je dat hij het onmogelijke doet. Terence Reis brengt de Dire Straits helemaal terug. De rock spat van het podium. Het publiek deint mee, armen zwaaien, smartphones filmen, applaus klinkt door de zaal, stampende voeten laten de vloer trillen. Op en voor het podium wordt er ten volle genoten. Tribute bands brengen gewoonlijk de muziek van vergane glorie. The Dire Straits Experience gaat veel verder. Met een ongeëvenaarde muzikale schoonheid blazen zij raszuiver de songs van de originele band nieuw leven in. Een nieuwe generatie fans kan genieten van een ware “experience”, hand in hand naast de oude garde!

Vergissen is menselijk, toch? Gelukkig kan je soms herkansen. Zorg dat je er zelf bij bent wanneer in het najaar van 2017 The Dire Straits Experience ons land weer aandoen!