Twee mannen. Twee vrienden.
Twee boeken.

De partners achter toprestaurant Hertog Jan en bistro L.E.S.S. schreven ieder een boek. Chef Gert De Mangeleer deelt de gerechten die hij thuis zelf maakt voor zijn gezin en vrienden in “Unplugged”, sommelier Joachim Boudens leert ons met zijn toegankelijke drankengids “Wat zullen we drinken” hoe het juiste bijhorende drankje te kiezen. Twee boeken die elkaar aanvullen, net zoals de auteurs ervan dat zelf ook doen.

Bijna twintig jaar vriendschap, een 3-sterrenrestaurant en een bistro later, staan de kompanen er meer dan ooit. “We steunen elkaar door dik en dun, in goede en kwade dagen” lacht Boudens hierover. Die kwade dagen situeerden zich vooral in de periode dat Hertog Jan verhuisde van locatie. Binnen het half jaar drie restaurants openen met daarin een grote verbouwing die financieel door beide partners gedragen werd, er zijn eenvoudiger projecten!

Joachim Boudens

“Het is zoals met de Titanic: als we ten onder gaan, doen we dat met een glas champagne.” – Joachim Boudens

Ondertussen bevinden beiden zich weer in rustiger vaarwater en vonden zelfs de tijd om hun kennis op papier te zetten. De Mangeleer verwerkt volgens eigen zeggen in zijn boek eenvoudige maar wel lekkere dingen die geen professionele keuken of extra personeel vereisen. “Unplugged” bevat een zestigtal recepten die iedereen thuis kan klaarmaken. Misschien wel even de bereidingstijd nalezen zodat je niet een paar uur voor je gasten arriveren besluit om aan bijvoorbeeld “Gegrilde toast met artisjok, aubergine, paprika en geitenkaas” te beginnen. Voor het grillen en marineren van de ingrediënten start je best ietwat vroeger, laat ons zeggen een etmaal of zo…

Gert De Mangeleer

“Als je kookt voor je vrienden en je familie, dat is investeren in je gezelschap.” – Gert De Mangeleer

Op tien minuten lekker en gezond koken, dat kan niet zegt de topchef hierover kordaat. Je moet tijd investeren om te koken voor je naaste. Samen zijn, genieten en eten, en liefst iets lekker, daar draait het helemaal om.

Sommelier en maître d’hôtel Boudens informeert in “Wat zullen we drinken” welke drank bij welke gelegenheid of gerecht past. Uitgebreid suggereert hij op een open en joviale wijze verschillende dranken voor diverse festiviteiten en maaltijden. Tips voor foodpairing, schenken, bereiden en bewaren van wijn, bier, cocktails en niet-alcoholische dranken, je leest het allemaal doorheen de verschillende thema’s in het boek. Uiteraard ontbreken de recepten niet.

“Unplugged” of “Wat zullen we drinken”? Doe ons maar eentje van elk.