Onder de douche, in de auto, ieder van ons zingt wel eens luidkeels mee met de één of andere song. Wat geeft het dat het te hoog, te laag, zelfs vals klinkt, niemand hoort het. Zingen verstrekt gewoon even een instant geluksgevoel.

Beeld je in: honderden mensen zonder zangverleden, ongegeneerd de kelen openend in een samenzang. Dat gebeurt er ondertussen al ruim anderhalf jaar maandelijks in Gent. Voor Annelore Camps en Laila De Bruyne het bewijs dat magie bestaat. En zij zijn de feeën die met de toverstokjes zwaaien bij Allez, Chantez!. Correctie: met de handen zwaaien.

In september en oktober verruimden ze het evenement eventjes tot in de Schipperskapel te Brugge. Met een eerste opkomst van 50 mensen, meteen uitgebreid tot 70 in oktober, mag het experiment geslaagd genoemd worden. Na de Gentenaar laat ook de Bruggeling zien dat er vraag is naar een laagdrempelige gelegenheid om ongegeneerd samen te zingen. Zegt Annelore: “We vragen geen voorbereiding, geen toegangsgeld en geen blijvend engagement. We denken dat die factoren, gecombineerd met het plezier van het zingen op zich, de basisfactoren van het succes van de formule zijn.”

Wij stonden er niet voor te springen, maar de verleiding om mee te doen was niet te weerstaan. Een groep zingende mensen ademt positiviteit. Onder begeleiding van toetsenman Ilja van Braeckel zongen Annelore en collega Kristof Vande Ginste stukjes voor, deelden de groep in verschillende stemmen in en vroegen ons om alles te geven. Van Mamma Mia, over Que será será tot Happy, het publiek zong in alle toonaarden enthousiast mee. Aan het einde van de sessie werd er luidkeels om meer gevraagd. Voor ons is het duidelijk vawaar de eerste prijs voor beginnend Gents entertainend talent komt!

Voorlopig stopt het Brugse proeverijtje terwijl Allez, Chantez! op zoek gaat naar een stevige financiële basis om maandelijkse zangsessies te organiseren. Tot die tijd kan iedereen terecht in Gent, afwisselend in de Parnassuskerk en het Buurtcentrum Nieuw Gent en vanaf januari ook in de Scala te Kortrijk.