Elk jaar, bij het vallen van de bladeren, kloppen heel wat mannenharten sneller. Nee, niet omdat het vijgenblad van Eva neerdwarrelt, maar omdat Snoecks zijn jaarboek lanceert.

Het verhaal van Snoecks startte in 1925 met de uitgave van een Groote Snoeck’s Almanak, het allereerste jaarboek van de Gentse familiedrukkerij Snoeck-Ducaju & Zoon die tot dan jaarlijks een kleine landbouwersalmanak op de markt bracht. Ruim vijftien jaar lang sierde dezelfde tekening van een sterrenwichelaar de cover van deze literaire variant van de kleine almanak. In 1942 veranderde die cover voor het eerst en twee jaar later prijkte er het allereerste Snoecksmeisje op: een goedlachs boerinnetje met appel én rood-met-witte-bolletjes hoofddoekje. Een brave Vlaamse Eva? Nog eens een twintigtal jaren later verbrede de tot dan voornamelijk literaire inhoud van het jaarboek naar fotografie, plastische kunst, film en design. De naam werd ingekort tot “Snoecks”, hét lifestylemagazine voor Vlaanderen en Nederland.

Alain Laboile
Alain Laboile

Bladerend door de meer dan 500 bladen van de kanjer voor 2017, springen de kunstfoto’s van diverse internationale fotografen, zowel gevestigd als jong talent, in het oog. De halve wereld reisden ze af hierover, van een safari (Kim en Tonya Illman) naar de Sybirische toendra (Evgenia Arbugaeva), door China (Carlos Spottorno), over de Rijn (Studio Cui Cui) tot in Scandinavië (Søren Rønholt). Dat er hier en daar een schamel geklede Eva door het beeld waait, hoort bij het concept.

Jenny Boot
Jenny Boot

Snoecks noemt zichzelf niet voor niets een lifestyleproduct. Naast de vruchten gegroeid uit opvallende camerastandpunten van mens, dier, landschappen, gebouwen enzovoort, vind je er ook humoristische cartoons over de kunstwereld in terug van Clo’e Floirat en kortverhalen van de hand van Helen Simpson en Thomas Pierce.

Wie meer wil dan het boek alleen, moet er op 7 oktober zeker bij zijn wanneer Snoecks de nieuwe editie lanceert in de Brugse Schipperskapel met een groepstentoonstelling van diverse fotografen uit deze jaargang. Werk van Jenny Boot (N), Alain Laboile (F), Marie Cécile Thijs (N), Bart Ramakers (B) en Henk Van Rensbergen (B) zal de gewijde muren sieren. In november en december volgen dan nog solotentoonstellingen van Alain Laboile en Jenny Boot.

Bart Ramakers
Bart Ramakers

Vernissages zijn op vrijdag 7/10 voor de Snoecks-expo, op vrijdag 4/11 voor Alain Laboile en vrijdag 2/12 voor Jenny Boot. Datums om te noteren!

 

Coverfoto: Bart Ramakers