Op 6 april staat de voormalige frontman van Genesis, Ray Wilson, op het podium van Kursaal Oostende met Genesis Classic. In aanloop naar het concert volgen we Ray en de band op tournee in Polen, Duitsland en Nederland. Momenteel is Duitsland aan de beurt.

Voor Ray betekent het concreet dat hij zijn nieuwe thuishaven, Polen, tijdelijk verlaat. Niet dat hij daarvan wakker ligt, want de voormalig Genesis frontman betitelt zichzelf als een Europeaan.

Ray: Weet je, elk land heeft zijn eigen traktaties en kwaliteiten. Oost-Europa was in het nabije verleden magisch omwille van de verschillen. De muziekliefhebbers waren nog niet zo verwend. Ondertussen veranderde dit wel, maar het blijft een belevenis om in Oost-Europa te touren. In 1998 kwam ik voor het eerst naar Polen, Tsjechië  en Hongarije met Genesis, een herinnering die in mijn geheugen gegrift staat omwille van het contrast tussen de oude koude communistische gebouwen en de warme bevolking, iets om van te genieten en erg inspirerend.

En hoe zit het met Duitsland?

“I’M NOT SURE WHY, BUT GERMANY HAS ALWAYS BEEN LIKE A BEST FRIEND TO ME.”

Ray: Al meer dan twintig jaar vormt Duitsland mijn hoofdmarkt. Ik heb geen idee waarom, maar Duitsland beschouw ik een beetje als mijn beste vriend. Vooral Berlijn veroverde mijn hart. Het is een artiestenstad  waar ik mijn eigen kleine stekje heb. Dat maakt dat ik er zo vaak als ik wil naartoe kan. Mijn vriendin, een danseres, houdt er ook mateloos van. Berlijn loopt vol met gekke freaks, kortom de hemel op aarde voor een artiest.
Hamburg is een andere favoriet van mij. Dat is een stad die bruist van de energie en levenslust. Ik trad de afgelopen jaren op in alle grote stadions van Duitsland, maar het publiek van 120 000 mensen op de Hamburgse renbaan, dat is iets dat bijblijft! Bovendien verloor ik er mijn stem na de Genesis show. Hoewel, dat kwam misschien omdat we na de show tot 5 uur in de ochtend op stap gingen op de Reeperbahn. Vele jaren geleden ondertussen, maar het achtervolgt me nog steeds.

Ray Wilson - Genesis Classic

Over achtervolgen gesproken, voelde je de adem van Phil Collins in je nek toen je in zijn voetsporen trad als frontman van Genesis?

Ray: Dat was een surreële ervaring. Ik geloofde er altijd al in dat ik een carrière in de muziek zou hebben. Met Stiltskin had ik succes voor ik toetrad tot Genesis, maar ik had nooit verwacht iemand als Phil Collins te mogen vervangen. Na een tijdje echter, werd het de normaalste zaak van de wereld, zoals elke job. Ik hou van muziek en genoot ervan om met de band te touren. Uiteindelijk had ik een geweldige tijd en onderweg leerde ik het één en ander bij.

Vertel?

“I LEARNED TO DANCE AT THAT MOMENT :-)”

Ray: Mijn tijd bij Genesis bevatte zeker enkele interessante momenten. Ik denk bijvoorbeeld aan ons optreden op Cape Canaveral naast één van de Apollo raketten of onze eerste show voor de wereldpers in het zuiden van Engeland. Dat was zo’n soort event waarbij er een bijzonder droge atmosfeer hangt en iedereen ijverig nota’s nam terwijl we de liedjes brachten. Tijdens het nummer “Domino” werd ik verondersteld het podium te verlaten in het midden van het lied, ik zou mezelf aan een kraan, een lift vastmaken om opgetild te worden op het centrum tussen de twee grote schermen. Wanneer de lichten dan terug op mij schenen, zou het lijken alsof ik meevloog met het beeld op die schermen. Alles ging goed tot ik me realiseerde dat ik mijn microfoon op het podium vergeten was en daardoor niet kon zingen toen ik verondersteld werd van wel. Op dat ogenblik leerde ik te dansen! 🙂

Echt? Toch kijken wij ernaar uit om de volgende woorden te horen:

“No, I can’t dance, I can’t talk.
The only thing about me is the way I walk.
No, I can’t dance, I can’t sing
I’m just standing here selling everything.”

Weldra wellicht live te horen in Oostende, bungelend aan een kraan of dansend op het podium. Wat maakt het uit zolang Genesis maar herleeft voor een avond vol dans en muziek.

Zodra Ray Wilson en de Genesis Classic Tour Nederland op stelten zetten, spreken we hem opnieuw voor een laatste terugblik.

GENESIS CLASSIC staat op 6 april in Kursaal Oostende.
Tickets via deze link.

Foto’s: Justyna Szadkowska