La La La Love

0
3770
La La Land

Jongen ontmoet meisje in L.A. En opnieuw, en opnieuw.
Derde keer, goede keer en de romance begint. Tussen de liefdesperikelen door zoeken beiden hun weg in het leven. Hij als jazzpianist, zij als actrice.

Dit summiere gegeven vormt de voedingsbodem voor La La Land, de meeslepende musical die er afgelopen week in slaagde maar liefst 14 Oscarnominaties te versieren. Musical annex jazz, niet echt een match made in heaven volgens Hollywood normen. Slechts dankzij zijn succes met Whiplash verkreeg regisseur Chazelle het nodige krediet om het originele project, dat hij als student startte in samenwerking met componist Justin Hurwitz, te verwezenlijken. Het sprookjesachtige vervolg kan je zien in de bioscoop, het verhaal erachter stond al overal te lezen.

Voor musical liefhebbers is deze film een must. Alleen, waar zijn die fans hier in Vlaanderen?
Musical op het witte doek is één ding, musical on stage is een ander verhaal. En toch kan daar eigenlijk niets tegenop.
Geen enkel bioscoop sound systeem, zelfs niet de LaserUltra van Kinepolis, katapulteert de klank, het ritme, de geluiden zo in je poriën als een echte stem.
Geen enkel beeld haalt het tegen de ervaring in dezelfde ruimte te zitten als de acteurs en actrices op het podium.

In Londen draaien goede shows jaren, nee, decennia. De zaal zit er avond aan avond stampvol. Een kaartje kost makkelijk meer dan honderd euro. Om de zoveel tijd hoor je wel iemand na een bezoekje over het kanaal weerkeren met verhalen over de geweldige show die hij meepikte. Waarom, denken wij dan, waarom verovert het genre hier te lande dan zo weinig harten?
Niet alleen schreeuwt het publiek moord en brand als een ticket meer dan zowat het dubbele van een bioscoopkaartje kost, is één keer gezien ruimschoots genoeg gezien, maar ook onze overheid draaide de subsidiekraan voor het genre volledig toe.

Toch kan er geen kerst passeren of bijvoorbeeld The Sound of Music speelt wel ergens. Iedereen kent die film, iedereen bekeek hem ooit één, of twee, drie,… keer. Want een leuk verhaal vol dans en muziek maakt simpelweg blij.
Gaat La La Land het tij doen keren?
Komen de gouden jaren van de musical terug?
Gaan we volgend jaar massaal naar een prachtmusical op het toneel die decennia zal draaien en zo de rode loper uitrolt voor een kentering in het Vlaamse uitgaansleven? O ja, als het van ons afhangt worden musical en andere shows hotter dan ze ooit waren!