Peter Lindbergh behoort tot op de dag van vandaag tot de meest invloedrijke modefotografen van de afgelopen veertig jaar. Sinds de jaren tachtig is Lindberghs pure zwart-wit fotografie beeldbepalend voor de ontwikkeling van de modefotografie.

Het spectaculaire overzicht van Lindberghs oeuvre bevat exclusief materiaal, van niet eerder getoonde beelden, persoonlijke aantekeningen, storyboards, rekwisieten, polaroidfoto’s, contactafdrukken, films en monumentale afdrukken. Lindberghs pure zwart-witfoto’s zijn al vanaf het begin van de jaren tachtig koersbepalend voor de modefotografie, en voor het eerst samengebracht in een omvangrijk retrospectief.

Peter Lindbergh

“DEZE TENTOONSTELLING IS NIET EEN CHRONOLOGISCH OVERZICHT, MAAR EEN VERHAAL WAARIN JE DE WERELD VAN PETER LINDBERGH ONTDEKT DOOR ZIJN UNIEKE KIJK” – Gastcurator Thierry-Maxime Loriot

Peter Lindbergh wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke modefotografen. ‘A Different Vision on Fashion Photography’ is een ode aan zijn veelzijdige oeuvre van 1978 tot nu. De multimediale tentoonstelling presenteert, met aandacht voor Lindberghs creatieve wereld en passies, negen verschillende thema’s: Supermodellen, Modeontwerpers, Zeitgeist, Dans, Doka, Het onbekende, Het witte doek, Iconen en een exclusieve Rotterdam Gallery. De Rotterdam Gallery ─ gefotografeerd voor het oktobernummer van de Nederlandse Vogue en speciaal voor de tentoonstelling gemaakt ─ toont Lindberghs shoot met Nederlands topmodel Lara Stone en opkomend talent Elisa Hupkes in de haven van Rotterdam.

“JUIST NU, NU DE JONGERE GENERATIE VIA INSTAGRAM, FACEBOOK EN ANDERE SOCIALE MEDIA OVERSPOELD WORDT DOOR BEELDEN, ACHT DE KUNSTHAL HET VAN BELANG OM ZIJN GROTE EN KLEINE FOTOAFDRUKKEN TE LATEN ZIEN, INGELIJST EN AAN DE MUUR GEHANGEN” – Emily Ansenk

Peter Lindbergh introduceert een nieuw realisme in de modefotografie. Met tijdloze beelden herdefinieert hij de normen van schoonheid. Lindberghs beeldspraak wordt beïnvloed door de taal van film en door een spel met de sterke eigenzinnige vrouw, de femme fatale, de heldin, de danseres en de actrice. Zijn œuvre kenmerkt zich door portretten die een zekere onbevangenheid en fysieke gratie uitstralen.

“DIT ZOU DE VERANTWOORDELIJKHEID VAN HEDENDAAGSE FOTOGRAFEN MOETEN ZIJN: VROUWEN – EN UITEINDELIJK IEDEREEN – TE BEVRIJDEN VAN DE TERREUR VAN JEUGD EN PERFECTIE” – Peter Lindbergh (2014)

Deze bijzondere expo loopt tot en met 12 februari 2017 in Kunsthal, Rotterdam.

Tekst: Kunsthal, Rotterdam.
Foto’s © Peter Lindbergh (Courtesy of Peter Lindbergh, Paris / Gagosian Gallery)